Gül Þerbeti Yapýmý
Gül çiçeðinin pembe yapraklarýný kopardýktan sonra dip taraflarýndaki beyaz bölümlerini makasla kesmeli. Böylece hazýrlanan yarým kilo gül çiçeði yapraðýný temiz bir süzgeçte bol suyla ve birkaç defa güzelce yýkayýp üzerindeki tozlarý ve yabancý maddelerle ilâçlarý temizlemeli. Sonra bir kavanoza koyup üzerine 1/4 litre suyla limon tuzunu kattýktan sonra sýkýlmýþ bir limonun suyunu dök-meli ve kavanozun aðzýný sýkýca kapamalý.
Gülün kokusunu ve rengini suya vermesi için kavanozu bir kenara koyup bir hafta bekletmeli (Güneþe konursa üç gün beklemesi yeterlidir). Gül çiçeði yapraklarý renklerini verip solgunlaþýnca bunlarý kavanozdan çýkarýp atmalý. Elde kalan kýrmýzý ve ekþimtýrak suya bir ölçüye iki ölçü hesabiyle þeker katmalý. Yani 1/4 litre suya 1/2 kilo þeker katýp erimeye býrakmalý, Beri yanda kalan yarým kilo þekeri de 1/4 litre suda eritmeli. Sonra bu suyu güllü þerbetle iyice karýþtýrmalý.
Karýþýmý tülbendi bir huniden geçirerek süzdükten sonra ya temizce yýkanýp kurulanmýþ olan eski kavanoza veya 1 litrelik bir þiþeye koymalý. Hava almayacak biçimde aðzýný sýkýca örtüp þurubu serin bir yerde saklamalý.
Misafirlere gül þerbeti ikram edileceði vakit limonata bardaklarýna gül þerbetinden iki parmak kadar koymalý. Ýçine birer parça buz attýktan sonra bardaklarý soðuk suyla doldurmalý. Uzun bir kaþýkla karýþtýrdýktan sonra servis yapmalý.
Eðer bu gül þurubu, uzun bir süre bozulmadan saklanýlmak istenirse þekerin miktarý iki kiloya çýkarýlmalýdýr.
Daha koyu renkli þerbet için ise okka gülüne veya öbür güllere bir miktar da koyu renkli ve çok kokulu gül katýlmalýdýr. |